Млякото е за бебета, а не за бодибилдъри

Добавена на 15 Август 2011 | Категория: Статии | Добави в любими

„Млякото е за бебетата.”- Арнолд Шварценегер

Във все по-бързо развиващия се свят на бодибилдинга различните идеи и концепции се зараждат лесно, но изчезват още по-лесно. Непрекъснато навлиза нова мода, но само малка част от нея оставя следа и се приема като основен модел, особено ако става дума за хранителния режим в бодибилдинга.

Знаете старите и доказани факти:

➡ Предимството на нисковъглехидратните диети
➡ Здравните ползи от рибеното масло
➡ Защо всички трябва се хранят с плодове и зеленчуци всекидневно

Изглежда, че все още има колебания относно това дали млякото е манна небесна за изграждане на мускулите, както твърдят някои, или пречка за развитието на пълния физически потенциал.

Отвъд етикета


И така, каква точно е тази бяла течност, която образува мустаци от пяна? Съставено главно от въглехидратна лактоза, млякото е дизахарид, състоящ се от простите захари гклюкоза и галактоза. Не е изненадващо, че хората, които се грижат за физиката си, са влюбени в млякото, защото то съдържа доста полезни протеини и мазнини.

В една чаша мляко има всички 8 незаменими аминокиселини, които са необходими за растеж и възстановяване след интензивна тренировка. Сигурно сега разбирате защо трениращите спортисти си падат по млякото.

Когато погледнете съдържанието на мазнини, ще видите, че две трети от тях са наситени, а това се свързва с потенциално полезно повишаване на нивото на хормоните. Така че говорим за питие, което е богато на протеин и може да помогне да станем по-големи и релефни. Всичко е ясно!

Е, не бързайте толкова...

Вашето тяло и млякото


Когато става въпрос за определяне дали млякото трябва да се включи в диета за намаляване на мазнините в тялото, повечето фитнес инструктори, треньори и хранителни специалисти ще погледнат разбивката на хранителните съставки, които са показани на етикета. Обикновено се препоръчва обезмасленото мляко, което съдържа 0 мазнини, 12 грама въглехидрати и 8 грама протеин в една чаша.

„Ако се вписва в препоръчаните ви дневни хранителни стойности, няма проблем”- това е често срещан съвет, който означава, че хранителният източник не е от значение. Популярна е теорията, че просто трябва да смятаме количеството въглехидрати, които консумираме през деня, а източниците на храна са второстепенни. В този случай ще бъдете посъветвани да пиете мляко, защото съдържа само 12 грама въглехидрати.

Но това може да се окаже една голяма заблуда


Основният проблем по отношение на консумацията на мляко е непоносимостта към лактозата. Много хора просто не я понасят. Чувстват се надути, уморени и започва да им се повдига.

Вече установихме, че лактозата е главният източник на въглехидрати в млякото. Всички бебета могат да се справят с нея, но с напредването на възрастта тази способност изчезва при много хора.

За да разберете дали това засяга вас, направете следния прост тест:

1. Изпийте чаша прясно мляко и опишете как се чувствате.
2. На следващия ден хапнете малко сирене и кисело мляко, отново си водете бележки.

Усетихте ли разлика? Това не е млечен проблем, както някои смятат. По-скоро става въпрос за ферментация. Процесът на ферментация, който е свързан с киселото мляко и сиренето, разгражда лактозата, но ви пожелаваме късмет с намирането на ферментирало мляко. Малцина го пият.

Не искаме да задълбаваме много с органичната химия, но хранителните закони гласят, че млякото трябва да бъде пастьоризирано, за да бъде безопасно. Да, това означава, че продаването и купуването на сурово мляко е незаконно в много държави по света. Топлинният процес, който е свързан с пастьоризирането, променя свойствата на протеина в негативна насока.

Ние тренираме здраво и спазваме хранителен режим, за да се орелефим. Има ли смисъл да включваме в диетата си нещо, което ни издува, уморява и вреди на храносмилателната ни система?

Това не звучи много добре...

На пазара има млечни продукти, които са с намалено отрицателно действие на лактозата. Ориентирайте се към тях.




Коментари

  • Anonimus
    atar Всичко е индивидуално. Мога да изпия 2л. мляко на ден с голямо удоволствие !
    15 Август в 20:55
  • Anonimus
    Динко Куманов Ами пия мляко от както се помня никога съм нямал проблем,не съм усещал изброените по горе странични ефекти,може би защото пия само домашно ;).Понякога съм имал киселини от киселото мляко и сиренето което се продава по магазините,явно не е от мляко :Д!От домашното мляко и сирене не ми става абсолютно нищо,даже протена който пия винаги със прясно мляко го разбивам ;)!!
    16 Август в 01:02
  • Anonimus
    Светослав Стоянов Здравейте . От година и половина тренирам изпил съм много и прясно мляко. В началото гледах, че на етикетите на протеина пише да се разтваря във вода, или в прясно мляко. Пробвал съм и по двата на чина. Не видях никаква разлика. Генетично си имам голяма маса и не усещам протеина които го продават да ми увеличава масата. след три, четири месеца на протеин се отказах. Хапвам си стабилно всяка сутрин с мюсли и 300мл прясно мляко понякога много сирене през деня и никое от нещата не ме кара да се издувам или да ми се гади. Релеф освен с ел карнитин, ниско въглехидратен хранителен режим и много интензивна тренировка с по 15 и повече повтореня за хора с бавна и нормална обляна на веществата няма как да се постигне.
    19 Август в 12:16
  • Anonimus
    Rado Всеки път си разбивам гейнъра с мляко и съм повече от доволен :)
    23 Август в 21:37
  • Anonimus
    Радара Имам въпрос.Ако пия мляко, което е домашно(без да бъде претопляно заради микробите) може ли да ми стане нещо?
    24 Октомври в 10:34
  • Anonimus
    stefan stava vapros za svarqvane na mlqkoto,a ne za pretoplqne.Nqma da ima6 problem.
    24 Октомври в 11:08
  • Anonimus
    boikomoiko аз от много малък пия прясно мляко всеки ден и никакви проблеми не съм имал и когато пия протеина с мляко виждам разлика по вкусен става протеина и повече засища а понякога добавям и малко банан и го разбивам с пасатора мн вкусно става :))
    15 Ноември в 23:01
  • Anonimus
    Скъпи колеги, трениращи! Ако термалната обработка на млякото води до негативни промени в структурата на белтъка на мякото, защо не започнете да ръфате сурови пържоли и да пиете сурови яйца? А относно " „Млякото е за бебетата.”- Арнолд Шварценегер " бих казал "Всеки пише каквото си иска в мрежата" - Борислав Караджов!
    14 Август в 15:27
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Енергия в изобилие! КАК?

Енергия в изобилие! КАК?

13 Декември 2017

Всички ние се нуждаем от много енергия, особено по време на най-натоварените часове от деня. Има безброй материали, които са посветени на тази важна ...

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

12 Декември 2017

Джулиано Строе (Giuliano Stroe) се превърна в знаменитост още през 2009 година, когато на 5-годишна възраст е...

Ползите от гъбата Кордицепс?

Ползите от гъбата Кордицепс?

10 Декември 2017

Кордицепс (Cordyceps) е странно-изглеждаща гъба, с трудно за произнасяне име, която, обаче, заслужава внимание...

Често срещаната болка в китките!

Често срещаната болка в китките!

09 Декември 2017

Травмата Болка в китките при сгъване с щанга с прав лост. Чувството Остра болка, обхващаща кутрето и киткат...