Млечната киселина (II-ра част)

Добавена на 05 Ноември 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Млечната киселина и умората. Обикновено се смята, че млечната киселина причинява паренето в мускулите, свързано с умората, при интензивни упражнения. В хода им нервната система предпазва сърцето, мозъка и мускулите от преразход на кислород.

Нивото й е важен сигнал за нервната система, която регулира разпределението на кръвта в тялото. Когато тя открие, че кислородът някъде е в недостиг, тя ограничава кръвоснабдяването в работещия мускул, причинявайки умора. Но млечната киселина не участва в появата на всички видове умора при упражненията.

При продължителни аеробни като маратон и триатлон нивото й в кръвта се стабилизира въпреки увеличеното й производство. Това е защото капацитетът ви да я произвеждате съответства на капацитета да я използвате като гориво. В началото нивото й в кръвта се увеличава, но след като тялото разпредели кръвта към работещите мускули, тя се превключва към други тъкани или се използва за гориво. Това намалява нивото й в мускулите и кръвта, въпреки че все още продължавате да произвеждате големи количества от нея. Сигурно ви се е случвало това – по време на бягане или друга тренировка изведнъж да се почувствате по-добре: идва ви т. нар. втори ниво.

Млечната киселина и мускулната треска. Противно на затвърдилото се убеждение, млечната киселина не предизвиква мускулна треска или крампи (схващания). Тази треска – болезнено усещане на следващия ден след тежка тренировка, се предизвиква от повредите в мускулните влакна и следтренировъчното възпаление на тъканите. А повечето мускулни схващания се предизвикват от мускулно-нервните рецептори, които стават свръхвъзбудими и раздразнителни при поява на умора. Мнозина използват масажи, горещи бани и други релаксиращи техники за отстраняване на млечната киселина от мускулите и облекчаване на мускулната треска и крампи. При всичките им безспорни плюсове спрямо млечната киселина тези техники не помагат – тя е бързо гориво по време на упражнения и възстановяване и не се задържа в мускулите.

Правилната тренировъчна програма може да ускори отстраняването на млечната киселина чрез комбиниране на високоинтензивна интервална и продължителна по време на тренировка. Образуването и отделянето й се ускорява при бягане, колоездене или по-бързо плуване. За да подобрите капацитета си да използвате млечната киселина като гориво по време на упражнения трябва да увеличите количеството й по време на тренировка много високо. По този начин стимулирате тялото да произвежда ензими, които ускоряват използването й за гориво. В някои напитки за попълване на течности за атлети тя дори е важна съставка.

Високоинтензивната интервална тренировка предизвиква сърдечно съдова адаптация, която увеличава доставката на кислород за мускулите и другите тъкани. Вследствие от това необходимостта да разграждате въглехидратите до млечна киселина намалява. Освен това по-добрата циркулация ускорява преноса на млечна киселина до тъканите, които могат да я отстранят от кръвта.

Бегачите на дълги разстояния имат мускулна адаптация, която засилва нивото на изхвърляне на млечната киселина. Това е защото дейности, свързани с активност на дълги разстояния – бягане, плуване или колоездене, увеличават максимално капацитета на капиляри и митохондрии в мускулите. А този по-голям капацитет увеличава и използването на мастните киселини за гориво и следователно намалява образуването на млечна киселина, а също ускорява и изхвърлянето й.




Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да предотвратим застоя и претренирането!

Как да предотвратим застоя и претренирането!

20 Януари 2018

Претренирането може да нанесе сериозни щети върху тялото ви. Особено вредно е за начинаещите, които се излагат на голям риск от контузии. Ако натовар...

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

19 Януари 2018

Въпрос: Постоянно получавам травми в долната част на гърба. Чувал съм, че заздравяването на коремната преса п...

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

14 Януари 2018

Ето няколко основни съставки, които ще поддържат имунната Ви система силна през студените месеци. Глутамин О...

Правилен преход след диета!

Правилен преход след диета!

13 Януари 2018

Отказали сте се от вредните навици, гледали сте нетърпеливо всяко движение по кантара, брояли сте дните до пос...