Митовете при храненето и тяхното развенчаване

Добавена на 13 Февруари 2011 | Категория: Статии | Добави в любими
Има много митове, свързани с фитнеса, храненето и всичко около здравословния начин на живот. Повечето от нас вярват в тях толкова много, че дори не питат никого за потвърждение дали са верни или не.

Сляпо слушаме и следваме тези вярвания, а в крайна сметка постигаме малко резултати.

В тази статия ще развенчаем много от най-честите митове свързани с поддържането на тегло, някои храни и други съвти и практики.

Мит 1 : Въглехидратите, консумирани нощем, ще ви направят дебели


Не е вярно. Въглехидратите сами по себе си няма да го направят, но калориите ще го сторят. Наистина е много просто. Ако консумирате повече калории отколкото горите, то ще трупате килограми. Ако приеманите калориите са по-малко от тези, които изразходвате, тогава ще топите килограми. Ако консумирате количеството калории, което изгаряте през деня, то ще запазите теглото си.

Мит 2 : Диета без мазнини е добра за вашето здраве


Първо, диета без никакви мазнини е почти невъзможна. Само няколко храни не ги съдържат, като например няколко марки пълнозърнести продукти. Но дори и да не се храните с нищо друго, освен с тези пълнозърнести храни, и да пиете само вода, най-вероятно ще се разболеете много сериозно. Защо?

Мазнините са необходими за доставянето на мастноразтворимите витамини като Д, Е, К и X. Освен това, тялото ни се нуждае от незаменимите мастни киселини, които се намират в растенията и рибеното масло, за да функционира правилно. Нашите клетки имат нужда от тях, за да направят водонепроницаема всяка клетъчна мембрана.

Мит 3 : Газираните напитки са вредни. Пийте само сок


Първата част е вярна. Втората е просто друг неверен мит. Плодовите сокове доставят витамин Ц и други витамини, но съдържат много захар и калории. Те са много лесно абсорбирани от тялото и повишават значително нивото на кръвната захар, а това води до отделянето на инсулин. Организмът отговаря на инсулина с натрупване на мазнини и увеличен апетит. Най-добрата алтернатива на газираните напитки е водата.

Мит 4 : Избягвайте млякото, защото ще натрупате мазнини


Това също е глупост. Ако имате някакъв вид алергия към млякото, като например непоносимост към лактозата, то трябва отбягвате млякото. В противен случай нещата изобщо не стоят така. Млякото е един от най-евтините и значими източници на протеин на пазара, то съдържа много витамини и минерали- калций, витамини Д и А, както и качествени аминокиселини. То има и анти-катаболни функции, ПИЙТЕ ГО!

Мит 5 : Тялото може да усвои до 30 грама протеин на един път


Мисля, че това е мит от последните години. Много хора вярват, че след тренировка могат да се усвоят до 30 грама от протеиновия шейк. Организмът обаче може да се справи с повече. В зависимост от типа на тялото и теглото ви, може да усвоявате X количество на час. Въпреки това, излишният протеин не се изхвърля от организма. Той остава до следващия час, когато ще бъде абсорбиран изцяло. Спокойно може да пиете по 2 мерителни лъжици суроватъчен протеин наведнъж, а не една.

Мит 6 : Човек може да усвоява само един вид храна в даден момент


Това е просто един неверен мит. Няма абсолютно никакво научно доказателство за това. Без проблем можем да усвоим хранителните вещества от пържола и картофи наведнъж.

Мит 7 : Ако пиете много вода я задържате и се подувате


Освен ако не консумирате креатин, вашите мускули няма да задържат водата така, че да изглеждате подпухнали. Не избягвайте водата, защото тя е много важна за цялостното ви физическо и здравословно състояние.

Мит 8 : Избягването на яйчния жълтък


Много бодибилдъри се хранят единствено с белтъците и изхвърлят жълтъците, които са най-хранителната част от яйцето. Всичкият витамин А, Д или Е, е разположен в жълтъка. Той съдържа калций, цинк, йод, желязо и други минерали. Причината, поради която се избягва, е високият холестерол. Скорошно проучване обаче показа, че хората не усвояват много холестерол от яйчния жълтък!
Коментари

  • Anonimus
    Do you know batik clothing? Yes,Canvas Painting one of the beautiful arts on fabric that you could get in Indonesia. Batik gives your clothes some beautiful, natural and traditional pattern.Georgia O'Keeffe paintingsbatik also can be accustomed to build your clothes looks stylish. Actually, should you apply batik in a way, you can make any appearance that you want. So, it’sChristianity oil paintings art of painting on fabric that people have to protect.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320716
    16 Юли в 18:05
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Енергия в изобилие! КАК?

Енергия в изобилие! КАК?

13 Декември 2017

Всички ние се нуждаем от много енергия, особено по време на най-натоварените часове от деня. Има безброй материали, които са посветени на тази важна ...

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

12 Декември 2017

Джулиано Строе (Giuliano Stroe) се превърна в знаменитост още през 2009 година, когато на 5-годишна възраст е...

Ползите от гъбата Кордицепс?

Ползите от гъбата Кордицепс?

10 Декември 2017

Кордицепс (Cordyceps) е странно-изглеждаща гъба, с трудно за произнасяне име, която, обаче, заслужава внимание...

Често срещаната болка в китките!

Често срещаната болка в китките!

09 Декември 2017

Травмата Болка в китките при сгъване с щанга с прав лост. Чувството Остра болка, обхващаща кутрето и киткат...