Кой е най-добрият антиоксидант?
Добавена на 15 Юли 2011 |
Категория: Статии |
Добави в любими

Отговорът на въпроса, поставен в заглавието, може да ви изглежда лесен, но дали наистина е така?
Повечето хора знаят, че човешкият организъм се нуждае от набор от антиоксиданти в хранителния режим, за да може да се справи с редица заболявания като рак, сърдечни болести, диабет и т.н. Но кой е най-добрият антиоксидант?
Когато става въпрос за най-добрите антиоксиданти, ние обикновено се сещаме за така наречените супер храни. Наричаме ги така, защото тези специфични храни ни снабдяват с богат набор от полезни вещества, без които здравето ни е застрашено. Те са много и най-разнообразни.
Темата е обширна, така че трябва да се фокусираме върху няколко супер храни, с които можем драстично да подобрим диетата си.
Първо, трябва да насочим вниманието си към плодовете и да разберем кои от тях са най-полезни за нас. А това определено са горските плодове - акай бери, къпини, боровинки, ягоди и малини. Всички те са изключително мощни здравословни антиоксиданти, но като цяло повечето плодове вършат работа в тази насока. Ключът е да консумираме голямо количество от тях.
Втората област, която трябва да проучим, е растителният свят, където също откриваме силни антиоксиданти. Семейство бобови държат челна позиция с представители като червен боб, шарен боб и черен боб. Други зеленчуци, които заслужават нашето внимание, са различните видове зеле и суровият спанак.
След плодовете и зеленчуците следват безусловните победители, когато става въпрос за антиоксиданти, а именно здравословният шоколад и какаото. Но какво е толкова специалното на шоколада? Ами това е най-здравословната храна на земята, без която повечето хора просто не могат.
Най-важният факт е, че непреработеното какао на прах е най-добрият антиоксидант, който съществува, защото представлява пълноценна храна и съдържа повече полезни вещества от всички останали. В какаото има над 40 различни хранителни вещества и здравословни съединения.
Непреработеното какао на прах е три пъти по-мощен антиоксидант от следващия в списъка - акай бери. С преработеното какао ситуацията е различна. Трябва да правите всичко възможно, за да консумирате какаото непреработено.
Голямото предизвикателство при здравословния шоколад и непреработеното какао на прах са калориите. Би било разумно да консумирате ограничено количество от тази храна и да не съставяте хранителния си режим около нея. Трябва ви балансиран подход, но като изключим калориите, няма друга причина да не включите шоколада и непреработеното какао в диетата си.
Винаги е препоръчително да се стремите към балансиран и разнообразен хранителен режим, който включва много плодове, зеленчуци, протеини, мазнини, витамини, минерали и не се базира върху конкретна група храни.
В заключение
Така, да преминем към отговора на заглавния ни въпрос. Определено можем да кажем, че това е какаото, ако съдим от таблиците с хранителна стойност, но както знаем- ключът към пълноценен живот се крие в разнообразието.
Поздрави!:)
no zasega sym v usa,a nz kyde da tyrsq
blagodarq...ako moje p6ete m na e-maila zayo255@gmail.com