Кои са 6-те най-важни минерала и как да си ги набавите?

Добавена на 20 Септември 2011 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Всеки знае, че трябва да приема определена дневна доза витамини, които са изключително важни за организма. Но също толкова полезни са и минералите.

Снабдяването на тялото с достатъчно количество минерали е особено важно за насърчаване развитието на здрави кости. Някои хора пренебрегват значението на минералите, тъй като вниманието им е съсредоточено върху мазнините, протеините и въглехидратите в диетата. С хранителния режим могат да се набавят нужните минерали без да се променя съотношението на калориите, стига да се действа разумно.

1. Калций


Калцият е един от най- известните минерали, от които се нуждаят хората всекидневно. Главната му функция е формирането и поддържането костната тъкан. Друга ключова роля, която играе калцият, е свързана с гарантирането на правилните мускулни контракции, които се провеждат в организма при физическа активност.


Как да го набавите?


Най-големите източници на калций са млякото и млечните продукти. Други добри източници са сьомгата, зелето, броколите и сардините.

2. Йод


Йодът също е много важен минерал, тъй като играе ключова роля в поддържането на здравословната функция на щитовидната жлеза и метаболизма. Лица, които страдат от проблеми с щитовидната жлеза, често не успяват да постигнат добър баланс на тялото, тъй като не изразходват достатъчно калории на дневна база.


Как да го набавите?


Основният източник на йод е готварската сол, която все повече хора се стремят да избягват, тъй като много от храните съдържат достатъчно сол и често се прекалява с нея. Освен ако не практикувате специфична диета с изключително ниско съдържание на сол, не трябва да се притеснявате за този минерал, тъй като приемате достатъчни количества от него с обичайните храни, които консумирате.

3. Желязо


Желязото е минерал, от който се нуждаят най-вече жените, но естествено и мъжете имат полза от него. Той играе важна рола в транспортирането на кислород в мускулната тъкан. Желязото допринася за поддържане на добра имунна система и помага в битката с анемията.


Как да го набавите?


Най-добрият източник на желязото е соята. Други варианти са леща, спанак, тофу, боб и чисто телешко месо.

4. Магнезий


Следващият минерал, върху който трябва да насочите вниманието си, е магнезият. Той е важен за поддържането на мускулната и нервната функция в тялото.

Магнезият е важен при физическата дейност, тъй като помага за развиване на енергия в организма. Този минерал е от жизненоважно значение за редовния сърдечен пулс.


Как да го набавите?


Най-добрият източник на магнезий е ананасът, плод, който много хора пренебрегват. Други качествени източници са ориз, спанак, ръж, соя и овес.

5. Цинк


Една от най-важните функции на цинка е регулирането на нормалното развитие на новите клетки в тялото, тъй като помага за разчитането на „генетичния план”. Той подпомага имунната система и подобрява степента на зарастване на различни рани.


Как да го набавите?


Стридите са един от най-добрите източници на цинк. Други варианти са говеждо месо, раци, свински бут, обогатени зърнени храни, свинско филе и кашу.

6. Фосфор


И накрая, последният минерал, който трябва да включите в диетата си, е фосфорът. Той е важен за формирането на здрави кости и зъби, а също така помага за възстановяването на клетките и тъканите в организма.

Фосфорът работи в синергична връзка с витамините от Б групата, с което помага за нормални мускулни контракции. Този минерал влие благоприятно и за здравето на бъбреците.


Как да го набавите?


Най-добрите хранителни източници на фосфор са млякото и месото, така че по тази причина, когато приемате достатъчно калций и протеин, вие ще си набавяте и нужното количество фосфор, тъй като тези хранителни вещества вървят ръка за ръка.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

  • Anonimus
    A number of kilometres north of Beserah is Batu Hitam Seaside - also known as Black Stones Seashore.Gua Charasocated within the foot in Oil Painting Reproductions imposing 1,000 metre-high Panching Hill, Gua Charas is usually a limestone cave best identified for your 'sleeping Buddha' stone sculpture inside landscape oil painting. With several other natural limestone formations that resemble spiritual and animal figures, the temple is a popular locationChristmas oil painting devotees who wish to spend homage to diverse deities.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320723
    23 Юли в 07:13
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
BLACK FIRE се завърна!

BLACK FIRE се завърна!

22 Юни 2018

След дълги месеци на липса, black fire отново е тук,в нова и модерна опаковка! Освен опаковките по 60 и 120 капсули, фирмата Pure Nutrition пуска и ...

НОВО - Масло от шам-фъстък

НОВО - Масло от шам-фъстък

21 Юни 2018

Fitness1.bg иска да ви представи един иновативен, свръх полезен продукт от марката OSTROVIT! Хранителните сп...

Dorian Yates - суплементи от ново поколение!

Dorian Yates - суплементи от ново поколение!

19 Юни 2018

Fitness1 има удоволствието да ви предложи още една марка на световно равнище! Dorian Yates ! Дориан Андрю М...

Царят на бърнарите - OxyELITE Pro /OLD Version/

Царят на бърнарите - OxyELITE Pro /OLD Version/

31 Май 2018

Знаете ли, че точно този продукт е най - продаваният и най - силният бърнар създаван някога? Преди да ви каж...