Кои са 6-те най-важни минерала и как да си ги набавите?

Добавена на 20 Септември 2011 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Всеки знае, че трябва да приема определена дневна доза витамини, които са изключително важни за организма. Но също толкова полезни са и минералите.

Снабдяването на тялото с достатъчно количество минерали е особено важно за насърчаване развитието на здрави кости. Някои хора пренебрегват значението на минералите, тъй като вниманието им е съсредоточено върху мазнините, протеините и въглехидратите в диетата. С хранителния режим могат да се набавят нужните минерали без да се променя съотношението на калориите, стига да се действа разумно.

1. Калций


Калцият е един от най- известните минерали, от които се нуждаят хората всекидневно. Главната му функция е формирането и поддържането костната тъкан. Друга ключова роля, която играе калцият, е свързана с гарантирането на правилните мускулни контракции, които се провеждат в организма при физическа активност.


Как да го набавите?


Най-големите източници на калций са млякото и млечните продукти. Други добри източници са сьомгата, зелето, броколите и сардините.

2. Йод


Йодът също е много важен минерал, тъй като играе ключова роля в поддържането на здравословната функция на щитовидната жлеза и метаболизма. Лица, които страдат от проблеми с щитовидната жлеза, често не успяват да постигнат добър баланс на тялото, тъй като не изразходват достатъчно калории на дневна база.


Как да го набавите?


Основният източник на йод е готварската сол, която все повече хора се стремят да избягват, тъй като много от храните съдържат достатъчно сол и често се прекалява с нея. Освен ако не практикувате специфична диета с изключително ниско съдържание на сол, не трябва да се притеснявате за този минерал, тъй като приемате достатъчни количества от него с обичайните храни, които консумирате.

3. Желязо


Желязото е минерал, от който се нуждаят най-вече жените, но естествено и мъжете имат полза от него. Той играе важна рола в транспортирането на кислород в мускулната тъкан. Желязото допринася за поддържане на добра имунна система и помага в битката с анемията.


Как да го набавите?


Най-добрият източник на желязото е соята. Други варианти са леща, спанак, тофу, боб и чисто телешко месо.

4. Магнезий


Следващият минерал, върху който трябва да насочите вниманието си, е магнезият. Той е важен за поддържането на мускулната и нервната функция в тялото.

Магнезият е важен при физическата дейност, тъй като помага за развиване на енергия в организма. Този минерал е от жизненоважно значение за редовния сърдечен пулс.


Как да го набавите?


Най-добрият източник на магнезий е ананасът, плод, който много хора пренебрегват. Други качествени източници са ориз, спанак, ръж, соя и овес.

5. Цинк


Една от най-важните функции на цинка е регулирането на нормалното развитие на новите клетки в тялото, тъй като помага за разчитането на „генетичния план”. Той подпомага имунната система и подобрява степента на зарастване на различни рани.


Как да го набавите?


Стридите са един от най-добрите източници на цинк. Други варианти са говеждо месо, раци, свински бут, обогатени зърнени храни, свинско филе и кашу.

6. Фосфор


И накрая, последният минерал, който трябва да включите в диетата си, е фосфорът. Той е важен за формирането на здрави кости и зъби, а също така помага за възстановяването на клетките и тъканите в организма.

Фосфорът работи в синергична връзка с витамините от Б групата, с което помага за нормални мускулни контракции. Този минерал влие благоприятно и за здравето на бъбреците.


Как да го набавите?


Най-добрите хранителни източници на фосфор са млякото и месото, така че по тази причина, когато приемате достатъчно калций и протеин, вие ще си набавяте и нужното количество фосфор, тъй като тези хранителни вещества вървят ръка за ръка.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

  • Anonimus
    A number of kilometres north of Beserah is Batu Hitam Seaside - also known as Black Stones Seashore.Gua Charasocated within the foot in Oil Painting Reproductions imposing 1,000 metre-high Panching Hill, Gua Charas is usually a limestone cave best identified for your 'sleeping Buddha' stone sculpture inside landscape oil painting. With several other natural limestone formations that resemble spiritual and animal figures, the temple is a popular locationChristmas oil painting devotees who wish to spend homage to diverse deities.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320723
    23 Юли в 07:13
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
К2 (МК-7) витаминът, от който се нуждаете!

К2 (МК-7) витаминът, от който се нуждаете!

17 Август 2018

Калцият заздравява костите и намалява риска от остеопороза – тази теория бе лансирана в продължение на години. Тогава защо в скандинавските държави, ...

Спирулина – изворът на живота!

Спирулина – изворът на живота!

14 Август 2018

Спирулината е позната още по времето на древните маи и ацтеки, които са укрепвали и подмладявали организма си...

Какво е Бакопа мониери ?

Какво е Бакопа мониери ?

10 Август 2018

Бакопа е блатна билка, позната от векове в традиционната индийска медицина. Друго популярно нейно име е брахм...

FA ви дава възстановяване за всеки ден!

FA ви дава възстановяване за всеки ден!

02 Август 2018

FA Nutrition е повече от екстремна марка! Създадоха един от най - добрите продукти, които се борят за възстан...