Калориите и математиката

Добавена на 27 Юли 2012 | Категория: Хранене | Добави в любими

Или научна приказка за това защо мускулите не растат


Както общо имат калориите с математиката, ще попитат тези от вас, които недолюбваха математиката още от училище. Е, новината за тях е лоша. Математиката и калориите имат нещо общо и то е това, за което всички влизаме в залата – големите мускули.

Вероятно не сте доволен от напредъка, не сте доволен от темповете, с които мускулите растат, или пък те вече изобщо не растат. Вероятно обвинявате тренировката, променяте я но пак нещата не вървят.

СТОП. Време е да погледнете вашата диета. Както тягостно обясняваше Шон Рей: „Не ми е трудно да тренирам два часа в залата, но да спазвам диета по цели месеци – е това може да ме убие”. И действително, оказва се, че не е лесно, особено когато работа тук има и математиката.

Всъщност когато говорим за хранене и хранителен план, могат да възникнат няколко проблема – неправилна информация за това, което ядете, или пък грешни сметки на калориите, които приемате. Най-трагичното нещо, което се случва – недостатъчно приемани калории.

Изследване сред трениращите показва, че по-голямата част от тях приемат по-малко калории от необходимото. С тези калории те не могат да посрещнат енергийните нужди на тялото си по време на тренировка, което автоматично спира вашия прогрес. Така добрата работа в залата се оказва на празен ход.

Може да се каже, че масова мания сред трениращите е, че те ядат много и това ще развали фигурата им.

ОСНОВНА ГРЕШКА. В стремежа си да контролират приеманите калории, те често слизат под необходимото количество. Фобията от прекаленото ядене е самоубийствена. Връзката е проста – без калории няма енергия, и в този смисъл въглехидратите могат да се разглеждат като антикатаболици. Защото когато ядете малко въглехидрати, запасите на гликоген се изчерпват и организмът ви си набавя енергия, като аминокиселините в протеина се използват за синтеза на глюкоза. С две думи – чиста загуба на мускулна маса.

Какво е решението на този проблем. Да ядете повечко, ще кажете вие, и ще сбъркате. Нека не изпадаме в крайности – както обикновено златната среда е оптималният вариант. Но как да уцелим това количество. На помощ идва математиката. Ключът е в редовното записване на това, което ядете. Трябва правилна диета, за да промените тялото си. Пишете протеините, въглехидратите и калориите. За тази цел обаче необходимо е да знаете точно какво ядете. Ако растежът ви спре, погледнете дневника и той ще ви подскаже много.

Но записването не е проста работа. Необходимо е да се чете и да се смята. Фактът, че 95% от хората в залата не знаят колко въглехидрати има в 100 грама спагети, говори много. А те дори не знаят колко изглеждат 100грама спагети. Попитайте някой в залата и вижте как ще ви се опули.

Важно е да мерите точно храната си, прочетете основните неща, пресметнете и записвайте. Диетата ви трябва да точна наука, а не общо положения и свободни съчинения.

Етикети:

Коментари

  • Anonimus
    miroslav dobre de togas as ot kade da razbera kolko kalorii ima v moito qdene koeto qm..samo moga da razbera kolko kalorii ima nqkoi produkt otzad na sadarjanieto mu..kajete kak??
    05 Октомври в 21:40
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Кои са най - калоричните зеленчуци?

Кои са най - калоричните зеленчуци?

27 Февруари 2018

Учени от Харвард публикуваха резултатите от мащабно изследване, след приключването на което са съставили негативен списък. В него са включени зеленчу...

Пица за закуска?

Пица за закуска?

09 Февруари 2018

Не само, че не е вредна, но пицата може да бъде по-полезна дори от традиционната зърнена закуска с мляко. Тов...

Помощ - липса на Б-12

Помощ - липса на Б-12

17 Януари 2018

Като остаряваме, способността на тялото ни да абсорбира витамин В12 се забавя. Витамин В12 е отговорен за про...

Какво ще стане с нас ако спрем захарта?

Какво ще стане с нас ако спрем захарта?

15 Декември 2017

Какво ще се случи с организма, ако човек престане да яде захар. Медиците обобщиха няколко основни момента: ...