„Извор на младост” ли са антиоксидантите?

Добавена на 04 Декември 2010 | Категория: Статии | Добави в любими
Антиоксидантите са невероятно полезни в борбата срещу стареенето.

Все повече доказателства сочат, че тези мощни хранителни вещества помагат за забавянето на някои от външните признаци на стареенето.

Как може да запазите ума си млад, остър и здрав като тялото си?

Бета каротенът може да ви помогне в това. Проучване установи, че той помага за предотвратяване на промените в мозъка, които се дължат на напреднала възраст.

Как работят антиоксидантите?


Окислението е основната причина за увреждането на клетките на тялото, органите и тъканите. Когато тялото остарява, неговата способност да поправя щетите от окислението намалява и резултатът са промените, които настъпват в процеса на стареене - бръчки, побеляла коса, нужда от очила за четене и т.н. Понижаването на мозъчната функция, което понякога води до деменция, също е причинено от окислителното увреждане.

Антиоксидантите са специални хранителни вещества, които предотвратяват окислението и се борят с вредните ефекти. Бета каротeнът, витамините А, C и Е, минералите - цинк и селений са най-известните антиоксиданти, а безбройният набор от растителни препарати, известни като биофлавоноиди, са дори по-мощни.

Започнете сега, за да останете млади


Изследване на здравето на мъже на възраст над 65 години показа, че тези, които са консумирали 50 мг бета каротен през ден през последните 18 години, имат по-добра когнитивна функция от останалите. Допълнително проучване с още участници показа, че употребата на бета каротин за 3 или по-малко години няма въздействие върху когнитивната функция, но използването на бета каротин за 15 или повече години предотвратява отрицателните черти, свързани с влошената когнитивна функция.

Установено е, че разликата в стареенето на мозъчната функция на хората, които консумират бета каротен и останалите, които не го правят, е около година и половина в полза на първите, т.е. те имат с година и половина по-млад мозък.

Най-добрите източници на бета каротен


Храната и хранителните добавки са добър начин да осигурите достатъчно бета каротен за организма си. За да имате повече бета каротен в менюто си, набавете си следните хранителни източници:

➡ оранжеви, червени и жълти зеленчуци и плодове като моркови, сладки картофи, тикви, домати и каисий.

➡ зеленчуци като спанак, броколи, зеле и т.н.

Тази информация ни помага да разберем как добрата диета - с много зеленчуци и плодове, помага на мозъка”, казва Ерика Келерхалс, която практикува семейна медицина в Британска Колумбия, Канада.

„Има много изследвания, които показват, че можем да предотвратим или поне да забавим отрицателните промени в съзнанието, които са породени от старостта. Резултатите от изследването показват, че бета каротинът е основна причина за това.

Най-вероятно комбинацията от антиоксидантите, които се срещат в растителните храни, имат най-добър ефект, но все пак се изисква доста време за добър ефект.”, допълва тя.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

  • Anonimus
    misho Истината е в HGH глупости са другите неща
    07 Февруари в 03:18
  • Anonimus
    Until today, I only heard great things birkinsell. But today's review Replica Gucci Handbags a bit surprising - our friends picked out a black Birkin is the most brutal counterfeit purses, you might see one! I let her tell you all aboutLouis Vuitton Monogram Canvas.Recently, my friend M, I have to buy Hermes handbags online accordingly, she finally decided to give the designe Chanel Bags at Uncle Taiwan a try.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320708
    08 Юли в 06:41
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Важни, първи стъпки!

Важни, първи стъпки!

23 Юни 2018

Независимо дали ви е писнало да сте залепени за дивана в хола или не сте тренирали от дълго време, този наръчник е за вас. Сигурно сте притеснени и не...

Няколко съвета за отслабване!

Няколко съвета за отслабване!

16 Юни 2018

Как да бъдем винаги в добра форма, без да се подлагаме на страдания и стрес? Каква е тайната? Всъщност тайна ...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

14 Юни 2018

Амбициозен, успешен, атлетичен, неуморим в преследването на високите си цели. Това е Кристиано Роналдо. Мноз...

Помощ! Нисък тестостерон.

Помощ! Нисък тестостерон.

12 Юни 2018

Отгворът е прост, може да се крие в спорта, който практикувате, сега ще ви запознаем с едно проучване на груп...