За любовта към лука

Добавена на 29 Май 2012 | Категория: Хранене | Добави в любими

Въпрос: Обичам лукът и го слагам практически на всичко, което ям, но приятелите ми бодибилдъри твърдят, че прекалено голямото количество лук е лошо за храносмилането. Мога ли да продължавам да ям лук или той е ненужното зло?

Отговор: Не се отказвайте от лука! Лукът е страхотна „свободна” храна на бодибилдърите, защото половин чаша съдържа само 30 калории (нарязан пресен лук) и не съдържа мазнини, холестерол и сол. В тази същата половин чаша се съдържат седем грама въглехидрати, пет грама захар плюс един грам протеин. Лукът съдържа още витамин С, витамин В6, калий, калций и фолиева киселина.

Някои хора имат трудности при храносмилането на лука, но обикновено това се получава след приемането на прекалено големи количества. Суровият лук или храните с високо съдържание на лук, като френска лучена супа, също се смилат трудно. Симптомите за лошо храносмилане са хълцане и болки в стомаха, но при повечето хора, консумиращи нормално количество лук, не би трябвало да има такива проблеми. Лукът може да има лоша миризма и вкус и „лученият дъх” е неизбежен след ядене на суров лук поради съдържанието на серни съединения.

Ако смятате, че ще имате проблеми с храносмилането на лука, прибавете малко количество сварен лук към храната си. Според „Радостта от готвенето” „Високата температура и дългият период на готвене отнемат лошите качества (на лука)”. Задушете лука при ниска или средна температура докато стане прозрачен или докато се зачерви за по-добър вкус.

Лукът е зеленчук от семейството на чесъна и праза. Те варират на цвят, минавайки през бяло, жълто, лилаво и червено. Лукът може да бъде или една глава да тежи половин килограм. Силата и миризмата варират от мек и сладък до много лют. Според Насионалната Асоциация по Лука (NOA) лукът съдържа „фруктани, флавоноиди и серни съединения”. NOA определя фруктаните като „малки въглехидратни молекули, които спомагат за поддържането на здрава храносмилателна система чрез подсилваща благотворна бактерия”. Флавоноидите в лука, в частност керцетинът, са познати като антиоксиданти.

Органичните серни съединения придават на лука лютивия вкус и миризма. Те карат очите Ви да сълзят, докато режете лук. За да избегнете това, режете лука под течаща вода или разрежете главата на две и натопете половинките за две минути в студена вода, преди да ги нарежете.

Лукът е с много широко приложение и често се използва като подправка, а също така и като зеленчук. Прибавете го към сосове за спагети, салати и други храни, които се нуждаят от малко по-пикантен вкус. Малки количества от прясно нарязан лук се използва в мексиканската храна, кат о боритос например. Ако обичате да рискувате, можете да изядете дори цяла глава печен лук.




Коментари

  • Anonimus
    Do you know batik clothing? Yes,Canvas Painting one of the beautiful arts on fabric that you could get in Indonesia. Batik gives your clothes some beautiful, natural and traditional pattern.Georgia O'Keeffe paintingsbatik also can be accustomed to build your clothes looks stylish. Actually, should you apply batik in a way, you can make any appearance that you want. So, it’sChristianity oil paintings art of painting on fabric that people have to protect.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320716
    16 Юли в 18:18
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
7 мита за храната, която ядем!

7 мита за храната, която ядем!

06 Юни 2018

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите Биологичното земеделие е например много полезно за почвата. Но за съжаление, биохраните не са по-полезн...

Храна за ума!

Храна за ума!

17 Април 2018

Комбинацията от бадеми и розмарин ще сътвори вкусно чудо за мозъка и паметта ви, особено ако сте от хората, к...

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

03 Април 2018

Ако всяка сутрин консумирате яйца за закуска, ще донесете на организма си двойна полза. Първо, яйцата са един...

Кои са най - калоричните зеленчуци?

Кои са най - калоричните зеленчуци?

27 Февруари 2018

Учени от Харвард публикуваха резултатите от мащабно изследване, след приключването на което са съставили нега...