Защо фитнесът е толкова важен за тийнейджърите?

Добавена на 02 Октомври 2011 | Категория: Статии | Добави в любими

Напоследък се отделя все повече внимание на проблема със затлъстяването при децата и тийнейджърите, което поставя здравето им под светлината на прожекторите. Трябва да се проумее нуждата от физическа активност в тази възраст. Статистиките сочат, че тийнейджърите прекарват почти 30 часа всяка седмица в гледане на телевизия и хранене с мазни боклуци, а тренировките остават на заден план.

По - голямата част от децата и тийнейджърите не извършват почти никаква физическа дейност, което ясно говори от какво е породено масовото затлъстяване. Много от тях не използват по предназначение дори часовете по физическо, а какво да говорим за допълнителни натоварвания. Важно е да подчертаем значението на фитнеса за тийнейджърите.

Физическите натоварвания трябва да са неразделна част от ежедневието, тъй като укрепват тялото срещу заболявания, правят мускулите по- силни и увеличават притока на кръв към сърцето. Те предотвратяват умората в последствие и правят тийнейджърите по- гъвкави. Липсата на физическа активност влияе отрицателно върху метаболизма. Ако по цял дян стоите вкъщи, то най - вероятно прекарвате времето си в гледане на телевизия, видеоигри и хранене. Това води до затлъстяване, което с времето се задълбочава, а от там има отрицателни последствия върху цялостния начин на живот. Освен това, наднорменото тегло може да доведе до диабет, сърдечни проблеми и артрит.

Фитнесът може да помогне на тийнейджърите. Друг вариант е практикуването на някакъв спорт в училище или в спортен клуб. Подобна физическа активност ще повиши самочувствието, а и ще развие умения за работа в екип, както и лидерски качества. Друг вариант е плуването, което е изключително важно и развива цялото тяло. Спортове като футбол и баскетбол са много популярни сред тийнейджърите, така че също могат да се използват за по- добра форма.

Тийнейджърите могат да повишат физическата си активност по най- различни начини. Могат да вървят пеша до училище или пък до работа, ако имат такава, което си е вид кардио. Това ще спомогне и за изгаряне на излишни мазнини. Има и клубове по колоездене, към които могат да се насочат.

Някои тийнейджъри определено се грижат за тялото си, а част от тях дори обръщат прекалено голямо внимание на това как изглеждат. Много от тийнейджърите посещават редовно фитнес залите, за да оформят тялото си и да се подготвят за по- късния етап от живота си, за да се чувстват по- добре като цяло. Ако тренировките са комбинирани с балансирана диета, то резултатът ще е оптимален и затлъстяването няма да стои на дневен ред. Отговорността за правилния начин живот е на 3 страни: родителите, училището и самите тийнейджъри.

Фитнесът при тийнейджърите става все по - важен в съвременния свят. Практикуването на някакъв спорт или фитнес определено могат да предотвратят затлъстяването. Ако не се грижите за тялото си и не сте физически активни на млади години, след време проблемите могат да се задълбочат още повече, затлъстяването може да доведе до най- различни болести на по - късен етап от живота. Ето защо физическите упражнения са толкова важни за тийнейджърите.
Коментари

 • Anonimus
  Hrisi А как се отразява фитнеса на тийнейджърите от женски пол? Не влияе ли по някакъв начин на растежа? Съжалявам, ако въпроса изглежда глупав, но винаги ми е било интересно :)
  02 Октомври в 21:51
 • Anonimus
  Hatecrew Според мен, колкото по-рано започнеш да си обръщаш внимание, толкова по-добре. Повечето момичета във възрастта от 14-18 години залагат повече на диетите, свързани с гладуването и си скапват метаболизма, после се чудят на 25, защо имат натрупвания на мазнини по цялото тяло. Едно е сигурно - спортът, под каквато и да е форма само ще ти помогне и в никакъв случай не трябва да е временно занимание, а начин на живот. Ако се притесняваш, че си ниска тренирай баскетбол, волейбол, плуване, тичай в парка - така ще оформиш тялото си и ще се научиш на дисциплина.
  Фитнесът няма как да те направи по-ниска, зависи, разбира се каква тренировъчна програма ще си избереш. Не е нужно да дигаш щанги и да се опитваш да тренираш с големи тежести, освен ако нямаш амбиции за мускулен прогрес, като мен. Във фитнес залите хубавото е това, че има уреди, които тренират разлини мускули на тялото, тоест ако не си харесваш корема или задните части ще наблегнеш повече на кардио тренировки и стягащи упражнения. Дано да съм била полезна, и за мен доста от нещата, свързани специално с фитнеса са сравнително нови, занимавала съм се с бойни изкуства, което също е добра алтернатива. Моят личен избор от 7 години е бокса и комплексните тренировки, свързани с него.
  04 Октомври в 18:27
 • Anonimus
  Totev Според мен, тийнейджърите в ранна възраст от 13-14-15 години е по-добре да започнат със стрийтфитнес или така наречените лостове ,които ще им помогнат с растежа ще им дадат необходимата сила и подготовка за тежестите в залата .
  04 Октомври в 22:18
 • Anonimus
  stefan Тотев не говори глупости най-добрата възраст за започвабе с фитнеса е 13
  19 Декември в 16:32
 • Anonimus
  sdfsa Totev hvani i se udari v jelezata na toq street fitnes ... Hodete si na zala vmesto da si gubite vremeto toq sport e baven s mnogo usiliq
  30 Декември в 23:14
 • Anonimus
  stefan Totev nabii si tupite lostove i usporedki v ....
  30 Декември в 23:47
 • Anonimus
  Камен хахахаха къде сте бе комплексирани анаболисти Тотев има право за лостовете ,много си е полезно да си правиш лостчета ,лицеви,тичане и още много други упражнени ,които могат да се правят извън тъпата задушна зала.Давайте си парите ,за да вдигате мъртва тяга и да пиете химийки ...силни сте иначе :D:D:D ...Да ви кажа иначе, на една най-проста детска катерушка можеш да си направиш най-тегавите тренировки .Въпрос на воля и свободно мислене...
  29 Юли в 18:01
 • Anonimus
  When we're on the way to discussing about the EGG, one of the simple and easy oft asked questions Oil Painting Who came first: the chicken or even the egg? There is no clear inference towards the good reputation for this wonderful thing known as the Egg.Based on the Bible, the chicken came firstVan Gogh painting been mentioned as And the evening and the morning were the fourth day.And God said,and fowl that could fly above the earth in the open firmament of heaven.Then there's another school of thought which propounds that eggs arrived existence well before the chicken.Harold McGee in the book On Food and Cooking:Georgia O'Keeffe paintings Science and Lore of the Kitchen says these cells evolved about a billion years back.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320709
  09 Юли в 17:27
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Нужен ли е чийтинга по време на тренировка?

Нужен ли е чийтинга по време на тренировка?

15 Октомври 2017

Хората казват, че с измама не може да се просперира и върви напред, и че хората, които мамят, всъщност лъжат себе си. Трябва да проверим дали това е в...

Анаболен прозорец - част 2

Анаболен прозорец - част 2

14 Октомври 2017

За да държите анаболния си прозорец отворен, е необходима висококалорична хранителна програма – тялото ви тряб...

Анаболен прозорец - част 1

Анаболен прозорец - част 1

08 Октомври 2017

Чували сте стария израз „Времето е всичко”, нали? Тази поговорка е най-вярна, когато става въпрос за протеино-...

Сбогувайте се с глада за сладко

Сбогувайте се с глада за сладко

07 Октомври 2017

Гимнема Силвестре е билка с произход от тропическите гори на Южна и Централна Индия. Дъвченето на листата поти...