Задължително ли е напомпването за мускулния растеж?

Добавена на 22 Октомври 2011 | Категория: Фитнес | Добави в любими

Доброто напомпване е добър индикатор за ефективната тренировка от гледна точка на бодибилдинга


Напомпването е краткотрайното усещане, което изпитвате по време на тренировка, когато мускулите ви се изпълват с кръв, която ги кара да изглеждат по- пълни и по - големи. Това е чувство на стегнатост, набъбналост, което се дължи на повишено кръвоснабдяване. Тренировките за напомпване обикновено включват в среден (8-12) или висок (13-20) брой повторения, суперсерии/ трисерии/ гигантски серии и/ или съвсем малка почивка между сериите. Но наистина ли напомпването е задължително за мускулния ви растеж?

За спортистите, които се занимават сериозно с бодибилдинг, вярваме, че напомпването е от съществено значение и трябва да се преследва. За силовите атлети то е по - малко значимо. Много от тях могат да го получат само чрез даден продукт.

Ще чуете много силови треньори и тренировъчни експерти, които смятат, че напомпването е козметичен ефект и не е нужно. Това може би е вярно, но ако се интересувате от бодибилдинг и физическо развитие на мускулната маса, то максималното напомпване е много полезно.

Повечето бодибилдъри биха се съгласили, че тренировките, които предизвикват максимално напомпване, могат да осигурят до 20 - 25% увеличение в мускулния размер. Това идва от саркоплазмовата и митохондриална хипертрофия, както и от увеличението на капиляризацията.

Но напомпването няма нищо общо с повишаването на миофибриларната хипертрофия, която действително предизвиква 75 - 80% от растежа в мускулния размер. Този тип увеличаване на мускулната маса идва единствено от тежка тренировка с големи тежести и малко повторения, която не произвежда голямо напомпване.

Запомнете нещо важно - можете да се напомпите чрез няколко серии лицеви опори на пода, но това не означава, че ще имате увеличение в размера на мускулните влакна.

Самият Арнолд Шварценегер посочва друга важна полза от напомпването - положителния психологически ефект. Чувството да гледаш пулсиращите си вени е страхотно и много удовлетворяващо. Доброто напомпване е добър индикатор за ефективната тренировка от гледна точка на бодибилдинга. Гуруто в бодибилдинга и треньор на много от звездите - Винс Жиронда, казва, че тренировката трябва да продължи до усещането за максимално напомпване, а след това да спре, когато мускулите започват да се отпускат.

Ние вярваме, че тренировките за напомпване, придружени от силови тренировки, дават на мускулите по- добър вид, отколкото самостоятелно силово занимание с по- малко повторения. В същото време самостоятелните тренировки с много повторения просто вкарват малко повече кръв в натоварените мускули, но противно на общоприетото схващане- не ви „нацепват”.

„Нацепеният” външен вид е въпрос на малко телесни мазнини, но при равномерна композиция на тялото, то този, които прави и двата типа тренировка, обикновено ще има по- завършена физика от онзи, който тренира само силово да речем. Ако погледнете трибойците и силовите атлети като цяло, ще забележите, че дори тези малко телесни мазнини, обикновено нямат добрия външен вид, който притежават състезателите в бодибилдинга.

Така че ако сте силов спортист, то не обръщайте внимание на напомпването. Съсредоточете се върху големите тежести с прогресивно натоварване и малко повторения. Но ако вашата цел е трупане на мускулна маса и напредък в бодибилдинга, то тренирайте и по двата начина: с голямо напомпване, тежко, интензивно. Тренировката ви трябва да е стимулираща за мускулните фибри и с прогресивно натоварване.
Коментари

  • Anonimus
    Николай Велчев Статията е страхотна има доста интресни работи за тренитовките.Супер е
    23 Октомври в 17:35
  • Anonimus
    As a result Photo to Painting is very clear all this information that eggs really are a much in demand commodity which is loved and liked by people rich and poor, old and young.And it has been rightly said inside Modern oil painting Hindi advertisement, Sunday Ho Ya Monday, Roz Khao Ande. It simply signifies that eggs can be eaten on a daily basis whether it is Sunday or perhaps a Monday which in itself signifies the importance Van Gogh painting eating eggs.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320715
    15 Юли в 17:29
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Фитнес
Има ли болка, няма растеж!

Има ли болка, няма растеж!

05 Юни 2018

Ако в началото на тренировката Ви се появи остра болка в рамото, лакътя или коляното и след това постепенно спадне (може дори да изчезне) след няколк...

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

09 Октомври 2013

Понякога забравяме, че и най-успешните бодибилдъри са тръгнали отнякъде. Най-често от позиция, подобна на тази...

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

17 Февруари 2013

Можете ли да ми дадете някакви съвети за качване на мускулна маса при скромен бюджет. Какви хранителни добавк...

Какво е да бъдеш шампион?

Какво е да бъдеш шампион?

01 Февруари 2013

Изповедта на професионалния културист Фуад Абиад един ден след Flex Pro 2012 „Един ден след състезанието Flex...