Ензимите – помощниците в сянка

Добавена на 25 Юни 2011 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими
Стара поговорка гласи, че тялото на един човек всъщност е отражение на онова, с което той се храни. В контекста на спорта и спортното хранене, нека разширим тази дефиниция – важно е не само с какво се храним, но и каква част от приетата храна се усвоява от организма. Това до голяма степен оказва влияние върху ефективността на хранителния режим като цяло, а с това и върху процесите на мускулен растеж и възстановяване.

Правилното и пълноценно усвояване на храната е основен фактор за поддържане на общото здраве и добрия тонус на тялото.

Правилното функциониране на ензимните системи в храносмилателната система се определя от множество фактори в организма, но най-пряко е влиянието на съотношението между количествата приемана храна и съответните необходими количества ензими за усвояването й. Един системно и интензивно спортуващ човек има нужда от храна не само с подходящо качество, но и в адекватни количества, които са в състояние да задоволят силно завишените нужди на тялото. Приемането на допълнителни количества ензими може да се окаже важна стъпка към подобряване усвояването на хранителните вещества и цялостната ефективност на храненето, т.е. към получаване на максимума от даден хранителен режим, независимо от целите му.

Какво всъщност са ензимите?


Те са група биологично активни молекули, които катализират и регулират биохимичните процеси в човешкия организъм. Почти всички от тях имат белтъчна Природа и практически са в основата на всички жизнени процеси. Отличават се със своята изключително висока ефективност и специфичност на действието.

Храносмилателните ензими са обособена група биокатализатори, участващи пряко в разграждането на приетата храна и довеждането й до състояние и компоненти, които човешкото тяло може да използва като градивен или енергиен източник. Смущенията в активността на храносмилателните ензими могат да доведат до различни дефицити, които да дадат отражение върху цялостното здравословно състояние на организма. От друга страна усиленият тренировъчен режим предполага едно безупречно хранене, а за него оптималната ензимна активност е важен фактор. Затова приемането на ензими под формата на хранителни добавки в повечето случаи е желателно и оправдано.

На пазара на хранителни добавки днес се предлагат множество продукти, съдържащи храносмилателни ензими – в най-различни комбинации, съотношения и с различно предназначение. В този материал ще се опитаме на кратко да Ви запознаем с действието на някои от най-често употребяваните като хранителна добавка ензими:

• Бромелаин


Eнзим, който се извлича от плодовете на ананаса. Служи за разграждане на белтъците. Бромелаинът функционира еднакво добре както в киселинна, така и в алкална среда (за разлика от ензимите, които се синтезират в човешкия организъм – те се активират от киселинна среда). Подтиска апетита, значително стимулира имунната система и предпазва от проблеми със сърцето.

• Амилаза


Eнзим, който катализира разграждането на скорбялата и гликогена до дизахариди и тризахариди (които след допълнителни ензимни реакции се разпадат до глюкоза). Секретира се от слюнчените жлези и панкреаса.

• Липаза


Eнзим, който разгражда липидите (мазнините) до глицерол и низши мастни киселини, което подпомага усвояването им от организма в процеса на храносмилането.

• Протеази (пепсин и трипсин)


Rнзими, които разграждат белтъчините. Пепсинът разгражда белтъчините до по-прости пептиди, а трипсинът разгражда последните до аминокиселини. Те са основни протеолитични ензими в човешкия организъм.

• Целулаза


Eнзим, катализиращ разграждането на целулозата, т.е. несмилаемите влакнини, съдържащи се в храната.

• Ox Bile


Съставка, която се извлича от говежди черен дроб. Пряко участва в емулгирането на мазнините и тяхното разграждане.

• Бетаин хидрохлолид


Източник на солна киселина, която е основен компонент на стомашните сокове. Нивата на солна киселина в стомаха са свързани с регулирането на ферментационните процеси в него и активирането на ензима пепсин, който разгражда протеините.

• Панкреатин


Секретира се от задстомашната жлеза и представлява комплекс от три ензима – протеаза (трипсин), липаза и амилаза, които съответно участват в разграждането на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Трипсинът разгражда олигопептидите до аминокиселини, амилазата разгражда скорбялата до олигозахариди и дизахарида малтоза, а липазата разгражда триглицеридите до мастни киселини и глицероли. Комплексно подобрява храносмилането.

• Лактаза


Ензим, катализиращ разграждането на лактозата (дизахарид, наричан още млечна захар). Приемането на лактаза под формата на добавка е изключително подходящ за хора, страдащи от т.нар. лактозна непоносимост.

• Папаин


Протеолитичен ензим с растителен произход (извлича се от плодовете на папаята). Катализира разкъсването на аминокиселинните вериги на белтъчините, подобно на другите протеолитични ензими.

Арсеналът на Fitness1 разполага с разнообразни ензимни продукти, между които можете да изберете най-подходящия за Вас. Екипът на Fitness1 е изцяло на Ваше разположение, за да направите най-удачния избор, както и за всичко останало, свързано с хранителните добавки и спортния начин на живот!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

 • Anonimus
  resourser Статията е супер!Само не разбрах, когато искаме да изчистим мазнините подходящо ли е да приемаме Ензими?
  13 Август в 19:05
 • Anonimus
  Администратор Винаги е подходящо да се приемат ензими, дори и да поддържате просто форма.
  14 Август в 20:34
 • Anonimus
  resourser Mersi :)!!
  25 Август в 13:18
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
НОВО - INTRA FORMULA от Swedish Supplements

НОВО - INTRA FORMULA от Swedish Supplements

28 Ноември 2017

Както знаете, Swedish Supplements набират все повече сили! Благодарение на усилените проучвания на шведските изследователски центрове на марката на б...

Whey Protein Deluxe идва вече и ГОЛЯМ!

Whey Protein Deluxe идва вече и ГОЛЯМ!

22 Ноември 2017

Ето я и най - накрая голямата опаковка, на един от най - добрите суроватъчни протеини на пазара! Вече ще се ...

Защо имаме дефицит на витамин Д!

Защо имаме дефицит на витамин Д!

10 Ноември 2017

Около 80% от населението на САЩ страда от дефицит на витамин Д под една или друга форма. След като научите ня...

Milky Way, Mars, Bounty и Snickers вече и за спортисти!

Milky Way, Mars, Bounty и Snickers вече и за спортисти!

08 Ноември 2017

Трудно е да си представим по – популярни десерти, отколкото Snickers, Mars, Bounty и Milky Way! Това са мож...