Ниско въглехидратна – високомазнинна диета

Добавена на 30 Януари, Категория: Диети, 5 коментара
Ниско въглехидратна – високомазнинната диета е хранителен режим, разновидност на типичната ниско въглехидратна диета, целящ увеличаване на мускулната маса .

Той се характеризира с приемането на значително редуцирани количества на един от основните макронутриенти - въглехидратите, като преобрадават онези, които имат нисък до среден гликемичен индекс, но се допуска и консумацията на въглехидрати с висок гликемичен индекс.

Увеличеното количество енергия е за сметка на увеличеното количество на приеманите мазнини.
Прочети цялата статия >

Високо въглехидратна диета - ВВД

Добавена на 24 Януари, Категория: Диети, 5 коментара
Високо въглехидратната диета е хранителен режим, при който основен енергиен източник са въглехидратите. Приложим е за хората с бърз метаболизъм и тези, които желаят да увеличат своята мускулна маса.

Разбира се, както при другите хранителни режими, ефектът от високо въглехидратната диета зависи от подбора на храните.

Тъй като този режим допуска включването на голям брой твърде разнообразни по своята същност въглехидратни източници, ако бъдат застъпени не особено подходящи такива, това може да забави постигането на желаните цели или да компрометира резултатите изцяло.
Прочети цялата статия >

Кетонна диета (диета на Аткинс)

Добавена на 22 Януари, Категория: Диети, 8 коментара
Кетонната диета е разновидност на ниско въглехидратната и представлява хранителен режим, който се характеризира с приемането на крайно минимални количества на един от основните макронутриенти - въглехидратите.

Консумират се храни, богати предимно на белтъчини и мазнини, съдържащи възможно най-малко въглехидрати.

При правилен подход чрез този хранителен режим се постига сравнително бързо и ефективно намаляване на телесните мазнини.
Прочети цялата статия >

Равномерно балансирана диета - РБД

Добавена на 20 Януари, Категория: Диети, 5 коментара
Равномерно балансираната диета е може би най-рационалният и толерантен хранителен режим. Той се характеризира с балансиран по отношение на енергийната стойност ( фитнес ) прием на мазнини и въглехидрати.

Съотношението между калориите, идващи от мазнините и тези от въглехидратите е 1:1.

Консумират се разнообразни храни, принадлежащи към всички групи, включително хляб и хлебни изделия, захар и захарни изделия, масла с растителен или животински произход, както и плодове.
Прочети цялата статия >

Ниско въглехидратна диета - НВД

Добавена на 14 Януари, Категория: Диети, 11 коментара
Ниско въглехидратната диета е хранителен режим, който се характеризира с приемането на значително редуцирани количества на един от основните макронутриенти - въглехидратите, като при това изборът им трябва да бъде ограничен само в рамките на онези, които имат нисък до среден гликемичен индекс.

Консумират се храни, богати предимно на белтъчини и мазнини, съдържащи възможно най-малко въглехидрати.

При правилен подход чрез този хранителен режим се постига сравнително бързо и ефективно намаляване на телесните мазнини, както и оформяне на тялото при минимални загуби на мускулна маса.
Прочети цялата статия >