Грозната истина за бялото брашно

Добавена на 13 Март 2011 | Категория: Статии | Добави в любими
В силно преработеното бяло брашно (известно още като „обогатено пшенично брашно или „пшенично брашно”) липсват двете най-полезни и богати на фибри части от семената: външния слой трици и зародиша.

Хранителен режим, съставен от рафинирани храни, прави хората уязвими на хронични заболявания, а освен това причинява запек, недохранване и други отрицателни ефекти. Снабдяването с хранителни добавки, които са богати на фибри, витамини и минерали, няма да проработи. Това е така, защото пълноценните храни не могат никога да се заменят изцяло с добавки.

С колкото повече преработени продукти се храни човек, толкова повече инсулин трябва да бъде произведен от организма. От своя страна инсулинът насърчава съхраняването на мазнини, а с това бързото нарастване на теглото и повишени нива на триглицеридите, което води до сърдечни заболявания. С течение на времето, панкреасът се претоварва толкова много, че производството на инсулин спира и идва ред на диабета... Така или иначе, тялото получава малко или никакво гориво от храната, и се опитва да превърне мускулите и мазнините в енергия.

Освен това, рафинираното/бялото брашно и пшеничните продукти са причината за различни инфекции и високи нива на кръвната захар. Отслабва и имунната система.

Постоянната употреба на рафинирана захар/ рафинирано брашно причинява постоянно натоварване на надбъбречните жлези и ги принуждава да изпомпват балансираните хормони. Това, разбира се, в крайна сметка води до отслабване на надбъбречните жлези, прави все по-трудна функцията им на „аварийна система”. Когато усетите надбъбречна недостатъчност, то наистина имате проблем.

Белият хляб е „мъртъв” хляб


Защо цветът му е толкова бял, след като този на брашното от пшеница не е?

Това е така, защото брашното, използвано за производството на бял хляб, е химически избелено. Така че, когато се храните с бях хляб, вие си хапвате и химически остатъци белина. Мелниците използват различни химически избелители, всички от които са доста зле. Ето няколко от тях: азотни оксиди, хлор, хлорид, бензоил пероксид, примесени с различни химически соли.

Като избелващо вещество, хлоридният оксид, съчетан с протеините в брашното, произвежда алоксан (alloxan). Алоксанът е отрова и се използва върху лабораторни животни за предизвикване на диабет. Хлорният окис унищожава жизненоважното масло на пшеничния зародиш. Той също така съкратява срока на годност на брашното и подхранва насекомите.

Освен това, в процеса на производство на бяло брашно, половината от добрите ненаситени мастни киселини, които са богати хранителна стойност, се губят при смилането, както се губи и почти всичкият витамин Е с премахването на пшеничния зародиш и триците. В резултат на това, бялото брашно в хляба, който купувате, съдържа само нискокачествени протеини и нишесте.

Но това не е цялата история по отношение загубата на хранителни вещества. Около 50% от всичкия калций, 70% от фосфора, 80% от желязото, 98% от магнезия, 75% от мангана, 50% от калия и 65% от медта се унищожава. Ако това не е достатъчно лошо, нека споменем, че и 80% от тиамина, 60% от рибофлавина, 75% от ниацина, 50% от пантотеновата киселина и 50% от пиридоксина се губят в процеса.

Като заключение


Простите захари и рафинираните въглехидрати (бяло брашно, юфка, преработени храни и други) бързо навлизат в кръвообръщението. Това е фазата „асансьор”! Но след това следва катастрофа.

Първо


Панкреасът, органът, който регулира количеството инсулин в кръвта, е „изненадан” от внезапно увеличение на захарта. Това го кара да отделя твърде много инсулин, макар че няма нужда от това.

Второ


Резултатът от цялата тази химическа „война” e рязък спад на кръвната захар (обикновено в рамките на час), което причинява сънливост, умствено объркване, слабост и фалшиво чуство на глад.

Трето


Захарта причинява увеличаване на теглото, не само поради съдържанието на калории, а защото разбива метаболизма! Какво означава това? Ако две групи от хора се хранят с еднакво количество калории, но едната ги приема от рафинирани храни и захари, а другата от пълнозърнести, плодове, зеленчуци и ядки, то първата група ще наддаде тегло, а втората няма. Този извод идва от изследване, публикувано от Американското министерство на здравеопазването.
Етикети: бяло брашно

Коментари

 • Anonimus
  kamenkalchev1 Много вярно, за отпадналостта особено. Много полезна статия, поздрави!
  08 Май в 13:40
 • Anonimus
  dimo mi ne qjte kato ne vi haresva!
  02 Август в 18:14
 • Anonimus
  PAFICH Това е самата истина.. В днешно време предлагането ни осигурява само боклуци...
  02 Август в 19:04
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убежде...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...