Грозната истина за бялото брашно

Добавена на 13 Март 2011 | Категория: Статии | Добави в любими
В силно преработеното бяло брашно (известно още като „обогатено пшенично брашно или „пшенично брашно”) липсват двете най-полезни и богати на фибри части от семената: външния слой трици и зародиша.

Хранителен режим, съставен от рафинирани храни, прави хората уязвими на хронични заболявания, а освен това причинява запек, недохранване и други отрицателни ефекти. Снабдяването с хранителни добавки, които са богати на фибри, витамини и минерали, няма да проработи. Това е така, защото пълноценните храни не могат никога да се заменят изцяло с добавки.

С колкото повече преработени продукти се храни човек, толкова повече инсулин трябва да бъде произведен от организма. От своя страна инсулинът насърчава съхраняването на мазнини, а с това бързото нарастване на теглото и повишени нива на триглицеридите, което води до сърдечни заболявания. С течение на времето, панкреасът се претоварва толкова много, че производството на инсулин спира и идва ред на диабета... Така или иначе, тялото получава малко или никакво гориво от храната, и се опитва да превърне мускулите и мазнините в енергия.

Освен това, рафинираното/бялото брашно и пшеничните продукти са причината за различни инфекции и високи нива на кръвната захар. Отслабва и имунната система.

Постоянната употреба на рафинирана захар/ рафинирано брашно причинява постоянно натоварване на надбъбречните жлези и ги принуждава да изпомпват балансираните хормони. Това, разбира се, в крайна сметка води до отслабване на надбъбречните жлези, прави все по-трудна функцията им на „аварийна система”. Когато усетите надбъбречна недостатъчност, то наистина имате проблем.

Белият хляб е „мъртъв” хляб


Защо цветът му е толкова бял, след като този на брашното от пшеница не е?

Това е така, защото брашното, използвано за производството на бял хляб, е химически избелено. Така че, когато се храните с бях хляб, вие си хапвате и химически остатъци белина. Мелниците използват различни химически избелители, всички от които са доста зле. Ето няколко от тях: азотни оксиди, хлор, хлорид, бензоил пероксид, примесени с различни химически соли.

Като избелващо вещество, хлоридният оксид, съчетан с протеините в брашното, произвежда алоксан (alloxan). Алоксанът е отрова и се използва върху лабораторни животни за предизвикване на диабет. Хлорният окис унищожава жизненоважното масло на пшеничния зародиш. Той също така съкратява срока на годност на брашното и подхранва насекомите.

Освен това, в процеса на производство на бяло брашно, половината от добрите ненаситени мастни киселини, които са богати хранителна стойност, се губят при смилането, както се губи и почти всичкият витамин Е с премахването на пшеничния зародиш и триците. В резултат на това, бялото брашно в хляба, който купувате, съдържа само нискокачествени протеини и нишесте.

Но това не е цялата история по отношение загубата на хранителни вещества. Около 50% от всичкия калций, 70% от фосфора, 80% от желязото, 98% от магнезия, 75% от мангана, 50% от калия и 65% от медта се унищожава. Ако това не е достатъчно лошо, нека споменем, че и 80% от тиамина, 60% от рибофлавина, 75% от ниацина, 50% от пантотеновата киселина и 50% от пиридоксина се губят в процеса.

Като заключение


Простите захари и рафинираните въглехидрати (бяло брашно, юфка, преработени храни и други) бързо навлизат в кръвообръщението. Това е фазата „асансьор”! Но след това следва катастрофа.

Първо


Панкреасът, органът, който регулира количеството инсулин в кръвта, е „изненадан” от внезапно увеличение на захарта. Това го кара да отделя твърде много инсулин, макар че няма нужда от това.

Второ


Резултатът от цялата тази химическа „война” e рязък спад на кръвната захар (обикновено в рамките на час), което причинява сънливост, умствено объркване, слабост и фалшиво чуство на глад.

Трето


Захарта причинява увеличаване на теглото, не само поради съдържанието на калории, а защото разбива метаболизма! Какво означава това? Ако две групи от хора се хранят с еднакво количество калории, но едната ги приема от рафинирани храни и захари, а другата от пълнозърнести, плодове, зеленчуци и ядки, то първата група ще наддаде тегло, а втората няма. Този извод идва от изследване, публикувано от Американското министерство на здравеопазването.




Етикети: бяло брашно

Коментари

  • Anonimus
    kamenkalchev1 Много вярно, за отпадналостта особено. Много полезна статия, поздрави!
    08 Май в 13:40
  • Anonimus
    dimo mi ne qjte kato ne vi haresva!
    02 Август в 18:14
  • Anonimus
    PAFICH Това е самата истина.. В днешно време предлагането ни осигурява само боклуци...
    02 Август в 19:04
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да предотвратим застоя и претренирането!

Как да предотвратим застоя и претренирането!

20 Януари 2018

Претренирането може да нанесе сериозни щети върху тялото ви. Особено вредно е за начинаещите, които се излагат на голям риск от контузии. Ако натовар...

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

19 Януари 2018

Въпрос: Постоянно получавам травми в долната част на гърба. Чувал съм, че заздравяването на коремната преса п...

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

14 Януари 2018

Ето няколко основни съставки, които ще поддържат имунната Ви система силна през студените месеци. Глутамин О...

Правилен преход след диета!

Правилен преход след диета!

13 Януари 2018

Отказали сте се от вредните навици, гледали сте нетърпеливо всяко движение по кантара, брояли сте дните до пос...