Грозната истина за бялото брашно

Добавена на 13 Март 2011 | Категория: Статии | Добави в любими
В силно преработеното бяло брашно (известно още като „обогатено пшенично брашно или „пшенично брашно”) липсват двете най-полезни и богати на фибри части от семената: външния слой трици и зародиша.

Хранителен режим, съставен от рафинирани храни, прави хората уязвими на хронични заболявания, а освен това причинява запек, недохранване и други отрицателни ефекти. Снабдяването с хранителни добавки, които са богати на фибри, витамини и минерали, няма да проработи. Това е така, защото пълноценните храни не могат никога да се заменят изцяло с добавки.

С колкото повече преработени продукти се храни човек, толкова повече инсулин трябва да бъде произведен от организма. От своя страна инсулинът насърчава съхраняването на мазнини, а с това бързото нарастване на теглото и повишени нива на триглицеридите, което води до сърдечни заболявания. С течение на времето, панкреасът се претоварва толкова много, че производството на инсулин спира и идва ред на диабета... Така или иначе, тялото получава малко или никакво гориво от храната, и се опитва да превърне мускулите и мазнините в енергия.

Освен това, рафинираното/бялото брашно и пшеничните продукти са причината за различни инфекции и високи нива на кръвната захар. Отслабва и имунната система.

Постоянната употреба на рафинирана захар/ рафинирано брашно причинява постоянно натоварване на надбъбречните жлези и ги принуждава да изпомпват балансираните хормони. Това, разбира се, в крайна сметка води до отслабване на надбъбречните жлези, прави все по-трудна функцията им на „аварийна система”. Когато усетите надбъбречна недостатъчност, то наистина имате проблем.

Белият хляб е „мъртъв” хляб


Защо цветът му е толкова бял, след като този на брашното от пшеница не е?

Това е така, защото брашното, използвано за производството на бял хляб, е химически избелено. Така че, когато се храните с бях хляб, вие си хапвате и химически остатъци белина. Мелниците използват различни химически избелители, всички от които са доста зле. Ето няколко от тях: азотни оксиди, хлор, хлорид, бензоил пероксид, примесени с различни химически соли.

Като избелващо вещество, хлоридният оксид, съчетан с протеините в брашното, произвежда алоксан (alloxan). Алоксанът е отрова и се използва върху лабораторни животни за предизвикване на диабет. Хлорният окис унищожава жизненоважното масло на пшеничния зародиш. Той също така съкратява срока на годност на брашното и подхранва насекомите.

Освен това, в процеса на производство на бяло брашно, половината от добрите ненаситени мастни киселини, които са богати хранителна стойност, се губят при смилането, както се губи и почти всичкият витамин Е с премахването на пшеничния зародиш и триците. В резултат на това, бялото брашно в хляба, който купувате, съдържа само нискокачествени протеини и нишесте.

Но това не е цялата история по отношение загубата на хранителни вещества. Около 50% от всичкия калций, 70% от фосфора, 80% от желязото, 98% от магнезия, 75% от мангана, 50% от калия и 65% от медта се унищожава. Ако това не е достатъчно лошо, нека споменем, че и 80% от тиамина, 60% от рибофлавина, 75% от ниацина, 50% от пантотеновата киселина и 50% от пиридоксина се губят в процеса.

Като заключение


Простите захари и рафинираните въглехидрати (бяло брашно, юфка, преработени храни и други) бързо навлизат в кръвообръщението. Това е фазата „асансьор”! Но след това следва катастрофа.

Първо


Панкреасът, органът, който регулира количеството инсулин в кръвта, е „изненадан” от внезапно увеличение на захарта. Това го кара да отделя твърде много инсулин, макар че няма нужда от това.

Второ


Резултатът от цялата тази химическа „война” e рязък спад на кръвната захар (обикновено в рамките на час), което причинява сънливост, умствено объркване, слабост и фалшиво чуство на глад.

Трето


Захарта причинява увеличаване на теглото, не само поради съдържанието на калории, а защото разбива метаболизма! Какво означава това? Ако две групи от хора се хранят с еднакво количество калории, но едната ги приема от рафинирани храни и захари, а другата от пълнозърнести, плодове, зеленчуци и ядки, то първата група ще наддаде тегло, а втората няма. Този извод идва от изследване, публикувано от Американското министерство на здравеопазването.
Етикети: бяло брашно

Коментари

 • Anonimus
  kamenkalchev1 Много вярно, за отпадналостта особено. Много полезна статия, поздрави!
  08 Май в 13:40
 • Anonimus
  dimo mi ne qjte kato ne vi haresva!
  02 Август в 18:14
 • Anonimus
  PAFICH Това е самата истина.. В днешно време предлагането ни осигурява само боклуци...
  02 Август в 19:04
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Свободни тежести или машини? част 1

Свободни тежести или машини? част 1

18 Март 2018

Кое от двете трябва да изберете за максимално добра тренировка? Силовата тренировка може да ви се струва объркваща, ако започвате сега или е минало д...

Хранителни добавки за начинаещи!

Хранителни добавки за начинаещи!

17 Март 2018

Всеки начинаещ си задава доста въпроси преди и когато започне да тренира! С тази статия ще отговорим на един о...

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

15 Март 2018

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун Като тинейджър, бъдещото холивудско светило Силвестър Сталоун, бил ...

Интересни ползи от казеина!

Интересни ползи от казеина!

11 Март 2018

В тази статия ще обърнем внимание на вид протеин, който ни е добре познат с основното си действие, а именно ба...