В търсене на размери

Добавена на 20 Април 2012 | Категория: Фитнес | Добави в любими

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер


Получавам десетки и десетки писма всеки месец от начинаещи и по-напреднали билдъри от целия свят, които имат проблеми при покачването на размери. Освен превидната неспособност да покачат маса, това което всички тези хора притежават обикновено е силното желание да постигнат своята цел. Макар, че това е един от най-важните моменти за успеха, желанието само по себе си за жалост не определя резултатите. От години проповядвам важността на това да се тренира умно, да се чете и да се самообразовате, относно силовите тренировки и да се учите от опита на другите. В тази статия аз ще споделя с вас някои от най-важните принципи, които са работили за мен и идеи, за които ми трябваха много години, за да ги разбера и приложа.

1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убеждение, което вие трябва да възприемете и да не позволите нищо да ви спре при постигането му. Вие трябва да желаете това повече от всичко друго и да сте готов да направите жертви – и ще се наложи да ги направите, за да постигнете целите си. Преследвайте вашите цели с желание като знаете, че някои пречки могат да забавят прогреса ви, но нищо не може да ви спре по пътя.

2. Ангажирането ви с делото е половината от битката. Сега вие ще трябва да започнете да обмисляте стъпките за постигане на вашия успех. Първо оценете състоянието на вашите настоящи тренировки. Това, може би, ще бъде трудно за вас, ако имате малко опит, но вие ще трябва да се погрижите за доста неща, които съставят програмата за изграждане на солидна маса. Те включват:

• Наблегнете на базовите упражнения. Забравете за така наречените изолиращи (или обхващащи една става) упражнения, които изграждат много по-малко масата, отколкото базовите упражнения. Всяка тренировка правете упражнения като бенч прес, мъртва тяга, клек, раменни преси, гребане с щанга.

• Изпълнявайте такъв брой повторения, който изгражда най-добре масата. Правете повторение, след повторение, след повторение до отказ. В противен случай няма да успеете да уморите мускула и да го накарате да отскочи на обем. Простото уморяване на мускула няма да оптимизира мускулния размер или сила. Науката ни учи да тренираме от порядъка на 6 до 10 повторения. Ако правите повече от 10 повторения с дадена тежест добавете повече дискове при следващата серия. Самоконтролирайте се! Лесно е да се вдига една и съща тежест и да се правят по 10 повторения с нея за всичките 3 серии. Всяка следваща серия натоварвайте щангата допълнително. Добавете 3-5кг и се опитайте отново да направите тези 10 повторения. Не е достатъчно да направите упоменатите 6-10 повторения, в края на серията трябва да достигнете до максимална мускулна умора – отказ. Ако ли не, то се нуждаете от по-голяма тежест.

• Правете по-дълги почивки в тежките серии, особено при базовите упражнения. Хората обикновено правят по 60-90 секунди почивка между сериите, но при най-тежките си серии аз правя до 3-4 минути. Целта ми е да бъда напълно възстановен, за да мога отново мощно да избутам голямата тежест, а това понякога е невъзможно с къса почивка, ако току що съм завършил една трудна серия.

• Не се претоварвайте. Докато ентусиазма може да ви помогне да вървите напред, прекалено много от него може да унищожи важите трудно постигнати резултати. Ние наричаме това претрениране. Най-честите причини за него: твърде много упражнения, твърде много серии, твърде много повторения, твърде много техники за напреднали в една тренировка, маратонски тренировки, недостатъчно почивни дни, твърде много аеробна тренировка. Трябва да ви кажа, че можете да забавите или да се разделите с вашия прогрес по много начини, затова внимавайте за тези капани.

3. Внимавайте за всички фактори извън залата, които влияят на атлетическия ви прогрес. Ако консумирате прекалено много калории или недостатъчно протеин, не почивате достатъчно или страдате от прекомерен стрес, пушите или страдате от други негативни фактори на живота то намалявате потенциала си. Всички тези неща повлияват на процеса на мускулния растеж, който започва в мускула след тежка тренировка. Хранете се правилно, приемайте суплементи умно, почивайте достатъчно и вие ще вървите по пътя на изграждане на голяма мускулна маса.


Коментари

  • Anonimus
    Eggs were also regarded as a luxurious commodity and Christians had to abhor from consuming the product during Lent.Oil Painting Reproductionsautomatically resulted in them eating during Easter.In most parts of the planet and also in the ancient civilizations likeNight sky painting Egyptian, Chinese, Greek and Persian, there is a tradition of painting and decorating the eggs in a variety of attractive colorful designs.Eggs are an exceptional formChristmas oil painting food with a lower calorie content and high vitamins and minerals.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320712
    12 Юли в 17:12
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Фитнес
Фитнесът, как започна всичко?

Фитнесът, как започна всичко?

20 Юли 2016

Да започнем с един интересен и малко известен факт. Намирате ли нещо общо между камбаните и дъмбелите? Общото е, че първият дъмбел е направен от ...

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

09 Октомври 2013

Понякога забравяме, че и най-успешните бодибилдъри са тръгнали отнякъде. Най-често от позиция, подобна на тази...

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

17 Февруари 2013

Можете ли да ми дадете някакви съвети за качване на мускулна маса при скромен бюджет. Какви хранителни добавк...

Какво е да бъдеш шампион?

Какво е да бъдеш шампион?

01 Февруари 2013

Изповедта на професионалния културист Фуад Абиад един ден след Flex Pro 2012 „Един ден след състезанието Flex...