Всичко за хранителните съставки (II-ра част)
Добавена на 29 Юни 2012 |
Категория: Хранене |
Добави в любими

Стероли
Сега може би вече ви става ясно откъде идва и името холестерол. Известно ви е, че холестеролът е причинител на много опасни смущения в сърдечносъдовата система, но стеролите също така имат и жизненоважни функции – без тях е немислим синтезът на половите хормони, както и кортизолът. Витамин Д например се счита за стерол.
Факти
➡ като обобщение трябва да отбележим, че както приемането на повече мазнини, така и недостатъчният прием са вредни
➡ излишните мазнини освен че ви правят дебел, имат и много по-лошо действие – медицината показва, че те причиняват тежки проблеми в сърдечносъдовата система, нарушават обмяната на веществата и се свързват с доста форми на рак.
➡ недостатъчното количество мазнини пък блокира производството на тестостерон – нещо пагубно не само за трениращите. Освен това липсата на мазнини лишава организма ви от много важни витамини (А, Д, К и Е).
Съдържание
Мазнините в организма се съдържат в:
➡ 97,5% - в мастната тъкан
➡ 2,4% - триглицеридите в мускулите
➡ 0,1% - триглицеридите и свободните мазнини в плазмата
МИКРОЕЛЕМЕНТИТЕ
Най-общо микроелементите са витамини и минерали. Макар че не са никакъв енергиен ресурс, те имат особено важна роля в много основни жизнени функции. Синтезът на протеини, толкова важен за билдърите, е немислим без микроелементите.
Ето някои от най-важните от тях с описание на процесите, в които участват, препоръчителният дневен прием и продуктите, в които се съдържат.
Минерали
Дневно/Функция в организма/Хранителни източници
КАЛИЙ 2 г. / Поддържа електролитния баланс, целостта на клетките, съкращаването на мускулите и предаването на нервните импулси / Месо, мляко, плодове и зеленчуци.
КАЛЦИЙ 1 - 1,3 г. / Изграждането на костите, имунната защита, работа на мускулите и нервната система / Мляко и млечни продукти, риба
ФОСФОР 0,7 – 1,2 г. / Част от всяка клетка, киселинен баланс, трансфер на енергия, част от РНК и ДНК / Месо, риба, птици, яйца, мляко
ЖЕЛЯЗО 18мг. / Основна част на хемоглобина и миоглобина / Червено месо, риба, яйца, изсушени плодове
ЙОД 150мкг. / Регулира растежа и метаболизма / Йодирана сол, морски храни, хляб
МАГНЕЗИЙ 310 – 420 мг. / Изграждане на протеин, минерализация на костите, ензимно действие / Лешници, шоколад, кокос, морски храни
ЦИНК 15 мг. / Изграждане на РНК и ДНК, производство на инсулин, заздравяване на раните / Месо, риба, птици, зеленчуци
НАТРИЙ 500 мг. / Поддържане на електролитния баланс, предаване на нервните импулси / Сос, соев сос
Витамини
Дневно/Функция в организма/Хранителни източници
А 5000 Е / Имунната система, растеж на зъби и кости, репродуктивност, поддържане на кожата / Мляко, сирене, масло, сметана, маргарин, яйца, спанак
Д 200 – 400 Е / Растеж на костите, абсорбиране на калция, минерализация на костите / Мляко, маргарин, риба, жълтък
Е 30 Е / Антиоксидант, заздравяване на клетъчната мембрана / Полиненаситени масла, жълтък, овесена каша, ядки
С 1 г. / Синтез на колаген, антиоксидант, синтез на триоксин, метаболизъм на аминокиселините, имунна система / Цитрусови плодове, зеле, зеленчуци, чушки, домати, картофи
К 60 – 80 мкг. / Синтез на съсирващия протеин и протеини, регулиращи нивото на калция / Зеле, мляко, зеленчуци, черен дроб
В6 1,3 – 3,0 мг. / Произвеждане на червени кръвни телца, ко-ензим в енергийния метаболизъм / Месо, птици, риба, плодове
В12 2,4 – 2,6 мкг. / Синтез на нови клетки, разлагане мастни и аминокиселини / Месо, риба, птици, сирене
Забележка: Значителното превишаване на микроелементите има негативно действие и е вредно за организма.