Всичко за фибрите и значението им за организма

Добавена на 04 Март 2011 | Категория: Статии | Добави в любими

1. Какво представляват и какъв е произходът им?


Фибрите са несмилаеми или в някои случаи изключително трудно смилаеми вещества, които идват от стените на растителните клетки. Има два вида фибри: разтворими и неразтворими (груб фураж). Разтворимостта им се отнася за способността им да се разграждат във вода.

Както показват самите имена, разтворимите се разтварят във вода, а неразтворимите не. Основните представители на разтворимите са: арабската гума, пектина и слизестите вещества, а на неразтворимите- лигнинът, целулозата и хемицелулозата. Освен тези 2 основни категории фибри има няколко подкатегории.

Хранителни източници на фибри са зеленчуците, плодовете, зърнените храни, овесът, бобът, индийският живовляк и някои други растения.

2. Какви е функцията на фибрите?


Фибрите са най-известни със способността си да помагат за стомашната функция. Те са били използвани в продължение на много години за помощ срещу запек, но освен това помагат за здравето по най-различни начини. Например, неразтворимите фибри допринасят за чувството на ситост. Понеже фибрите не могат да се разграждат, те действат като „пълнител” при хранителния режим. Когато се консумират, фибрите заемат място в стомаха, а чрез абсорбирането на вода и микроелементи увеличават обема си. В резултат от консумацията на неразтворими фибри, хората усещат ситост, обемът на приеманите калории спада, а това води до възможна загуба на тегло.

Доказано е, че разтворимите фибри намаляват скоростта на изпразване на стомаха. Това води до продължително усещане за ситост. Теоретично, това ще допринесе за общото намаляване на приеманите калории, което означава по-лесно сваляне на теглото. Ето защо трябва да консумирате фибри, независимо от вида им, ако искате да намалите килограмите си.

3. Кой се нуждае от тях и какви са симптомите на дефицит?


Всеки трябва да консумира определено минимално количество фибри дневно. Спортистите и хората, които искат да намалят теглото си, имат най-голяма полза от тях.

Фибрите помагат по два начина за успешната диета. Първо, придават чувство за ситост и второ- могат да абсорбират мастните молекули, с което им пречат да преминат в тялото, а това просто означава, че няма да се съхранят като телесни мазнини.

Ползата за спортите идва в два случая. Когато искат да намалят мазнините в тялото си, и когато искат да увеличат нивата на инсулин в организма си по естествен път. Второто може да се постигне с прием на повече прости или рафинирани въглехидрати, но това ще доведе до натрупване на мазнини, докато с фибрите няма такава опасност. Още повече, те, или по-специално пектинът, ще забавят скоростта, с която въглехидратите се отделят в кръвта. Това ще доведе до избягване на ненужно покачване на инсулина, който насърчава съхранението на телесни мазнини.

Когато сте на високопротеинова диета, възможен е запек. Хората, които страдат от запек, трябва да се възползват от неразтворимите фибри.

4. Какво количество ни е нужно? Има ли странични ефекти?


25-30 грама на ден за възрастните. Консумирането на прекалено много фибри може да доведе до невъзможност за абсорбиране на някои витамини и минерали. По тази причина, когато приемате голямо количество фибри, важно е да увеличите приема на протеин, тъй като неговото усвояване може да се блокира от тях.

Диабетиците и хората, страдащи от склероза, трябва да се консултират с квалифициран лекар преди употреба.

5. От къде да ги закупим?


Има различни марки на пазара за хранителни добавки. Може да се намерят в интернет сайтовете и физическите магазини.




Етикети: фибри

Коментари

  • Anonimus
    A some time ago, I received a copy of theDesigner Replica Handbagsreview, but I think I should wait a couple of days,waiting for the results . This is a good idea, because now we have two copies of the bags to compare. TheReplica Gucci Handbags is not perfect, but they are pretty nice.I 'is not always optimistic when it comes to some of the designerChanel Bagssites. That's why I carefully check all policies and information to ensure that even the

    worst case, I can still get my money back. But it is not the case this time.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320705
    05 Юли в 06:37
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...