Всичко за Кре-алкалин (Kre-Alkalyn)

Добавена на 11 Ноември 2010 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими
Съвременният спорт в неговите професионални, полупрофесионални и аматьорски нюанси е съпътстван от вече огромен набор хранителни добавки. Креатинът несъмнено е една от най-разпространените съставки както в различни комбинирани продукти, така и в самостоятелна форма.Kre-Alkalyn и Creatine ethyl ester са две съвременни форми на креатин в които разработчиците са се опитали да постигнат по-голям ефект върху организма.

За сравнение ефективността на разглежданите в темата продукти ще използвам може би най-разпространената форма - creatine monohydrate. За съжаление той е изключително нестабилен при pH по-малко от 7, като се превръща в неактивната форма наречена креатинин.

Вреден ли е креатининът за организма?Не се съобщават данни за пряка вреда, все пак той е естествен компонент в кръвната плазма, така както и креатин. Креатининът е един от най-важните показатели за характеризиране състоянието на бъбреците и тяхната функция (заедно с карбамид). Така известното медицинско понятие - креатининов клирънс означава способността на бъбреците да филтрират, т. е. да изчистват креатинина от кръвния серум. В общи линии по високата му серумна концентрация се съди за някакво заболяване на бъбреците, последвано с бъбречна недостатъчност. Образуването на креатинин зависи от мускулната маса (95% от него се откриват в скелетната мускулатура), поради тази причина при мъжете стойностите му са малко по-високи в сравнение с тези при жените. При приемане на големи количества креатин монохидрат за продължителен период от време се наблюдават силно завишени стойности на креатинин в кръвта и е възможно да бъдат увредени гломерулите на бъбреците поради затруднения във филтрацията му.

В стомаха pH e със силно киселинен характер, вариращо в зависимост от хранителното съдържание, в стойности между 1 и 3. Тези стойности, разбира се, могат да спаднат или да се увеличат в зависимост от количеството и pH-стойноста на храните и течностите, които приемаме. Така попаднал в стомаха, монохидратната форма на креатина се разгражда в голяма степен до креатинин.

Колкото по-ниско е pH в стомаха, толкова по-голямо е количеството на тази транформация. Една от идеите е добавянето на монохидрата във високоалкална напитка, но това решава проблема частично, напитката увеличава pH в стомаха, но недостатъчно. Усвояемостта на монохидратната форма се стимулира също и при приемане заедно с препарати, повишаващи алкалността в стомаха (Talcid, Stopacid и др.), но това все още е далеч от желаните резултати.

Какво е Kre-Alkalyn?Kre-Alkalyn е едно решение на описаните проблеми. Представлява буферирана форма на креатина с алкали, като pH във воден разтвор е между 12 и 14. Доказано е, че при pH над 12 трансформирането в креатинин е напълно избегнато. Правени са клинични изследвания, според които при разтварянето му във вода и прибавянето му към среда, наподобяваща стомашната с pH=3, се наблюдава повишаване на pH до 9, съответно креатинът остава стабилен за период от време, достатъчен за абсорбция.

Кре-Алкалинът е стабилизиран, така че преминава през храносмилателната система непроменен и може да бъде напълно абсорбиран от мускулната система. В следствие от това дозите, необходими за спортистите са значително занижени в сравнение с монохидрата. В отделни статии се съобщава че 1 грам Kre-Alkalyn съответства на 10 грама creatine monohydrate.

Освен това с Kre-Alkalyn се избягва натрупването на вода в организма, което го прави подходящ за дамите, както и за спортисти, състезавщи се в спортове, разделени на категории. Други негови предимства са елиминирането на т. н. период на натрупване, характерен за други форми на креатина, както и буфериране при натрупване на млечна киселина в мускулите и неутрализиране на така неприятния ефект на мускулна треска.

Употреба на Kre-AlkalynПрепоръчва се употребата в дози от 1 до 3 грама дневно, в зависимост от теглото на човека. В дни на тренировка може да се раздели на два приема 30 мин. преди самата тренировка и веднага след нея. Kre-Alkalyn се предлага предимно в капсулна форма като най-често срещани дозировки са от 750 mg и 1500 mg.

Съществува и в прахообразна форма, както и като компонент в комбинирани препрати. Известен вариант е Kre-Alkalyn + Cinnemon (т. нар. канела, съдържаща фитохимични катехини спомагащи за улесняване на абсорбцията на креатина в мускулните клетки). Научната литература не съобщава за странични ефекти при употреба.

Автор: Ангел Алексиев
Източник: bb-team

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

  • Anonimus
    Dimitar Монохидрат и сода за хляб, това не е ли буфериран креатин? Точно с необходимото антикиселинно качесвто....в съдуржанието на буферирания е описано че има основа, познайте защо е в капсула и ееинствения буфер на прах е с канела...защото ще се усети вкуса на содата.....прочетете съдържанието и малко чичо гугъл и ще разберете защо няма патент на буфера в Европа...хаххахххахаайа сиромашка работа
    17 Август в 23:13
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Царят на бърнарите - OxyELITE Pro /OLD Version/

Царят на бърнарите - OxyELITE Pro /OLD Version/

31 Май 2018

Знаете ли, че точно този продукт е най - продаваният и най - силният бърнар създаван някога? Преди да ви кажем, колко е добър и колко ефективен бихм...

Готови ли сте за голямата клечка при азотните бустери?

Готови ли сте за голямата клечка при азотните бустери?

15 Май 2018

Искало ли ви се е да респектирате в залата? Да ви гледат и да не вярват, че можете да поместите многобройни ...

Добавка за СПАРТАНЦИ!

Добавка за СПАРТАНЦИ!

24 Април 2018

Искате ли ексползивна сила, концентрация и мотивиращо изгаряне в мускула? Намерихте точната добавка, CVETI...

Колагенът и 7-те негови ползи!

Колагенът и 7-те негови ползи!

30 Март 2018

Какво представлява колагенът? Колагенът е вещество, което играе важна роля в образуването на костите, хрущял...