Акцент върху ексцентричната част

Добавена на 11 Март 2012 | Категория: Статии | Добави в любими


ВЪПРОС: Наскоро четох, че негативната или ексцентричната част на амплитудата по време на обикновената серия не е задължително да бъде по-бавна, отколкото позитивната. Но често чувам, че ако се забави негативният отрязък от амплитудата, то се получава голяма стимулация на растеж. Считате ли това за грешно?

ОТГОВОР: При изпълняване на негативната част, теглото с което с труд изпълнявате позитивния отрязък от амплитудата, вие леко можете дори да спрете в негативната фаза. Има редица теории, които обясняват това явление. Най-разпространената от тях е, че съществува физиологично триене между актина и миозина, които помагат при отпускането на тежестта. Също се счита, че благодарение на това триене, по-малко мускулни влакна се въвличат в работа при спускане, отколкото при повдигане, което също предизвиква по-бързото образуване на млечна киселина, което ви и принуждава по-бързо да завършите серията. Освен това, ако за отпускането на тежестта са необходими по-малко влакна, то по време на негативната фаза, определени количества влакна си почиват. А това значи, че колкото по-бавно изпълняваме негативната амплитуда, толкова по-голяма почивка даваме на влакната на обработвания мускул, че като резултат се съкращава времето на напрежение на тези влакна, а това е съвсем нежелателно за оптимална стимулация на растежа.

Това, обаче, не означава че буквално трябва да „трошите” тежестта в негативната част, а да се стараете да не загубите контрол на теглото и да не правите читинг.

Правилната продължителност на негативното време е две секунди. Ако искате да направите някаква част от амплитудите бавно – то нека това бъде позитивната част. Негативната част с дължина 2 секунди ще ви осигури напрежение на максимално число влакна по време на цялата серия, като не ви дава възможност твърде дълго да почивате след всеки позитивен отрязък.

Обаче, ако изпълнявате позитивната фаза бавно, не допускайте, до постигането на отказ вашите серии да бъдат много дълги, защото това намалява потенциала на растежа. Продължителността на серията трябва да бъде 30-60 секунди. Ако е повече от 60 секунди, може да не сте в състояние да изпълните повдигането, заради натрупването на продуктите, които водят до умора в мускулите, а не поради умората на самите мускулни влакна. Ако пък е под 30 секунди, то запасите от АТФ не се изчерпват, а това е необходимо за пускането на механизма на растежа.

Изпълняването на серии по-дълги от 30 секунди, е една от най-големите грешки, които правят тези, които трудно набавят тегло.
Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Свободни тежести или машини? част 1

Свободни тежести или машини? част 1

18 Март 2018

Кое от двете трябва да изберете за максимално добра тренировка? Силовата тренировка може да ви се струва объркваща, ако започвате сега или е минало д...

Хранителни добавки за начинаещи!

Хранителни добавки за начинаещи!

17 Март 2018

Всеки начинаещ си задава доста въпроси преди и когато започне да тренира! С тази статия ще отговорим на един о...

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

15 Март 2018

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун Като тинейджър, бъдещото холивудско светило Силвестър Сталоун, бил ...

Интересни ползи от казеина!

Интересни ползи от казеина!

11 Март 2018

В тази статия ще обърнем внимание на вид протеин, който ни е добре познат с основното си действие, а именно ба...